• About
  • Parent Page
  • Archives
  • Uncategorized
  • Jalan2 buang perasaan

    Feb 28, 2010

    Salam~
    semalam bertarikh, xyah sebut r ..korg tau kan semalam bape hari bulan
    aku x rancang pon nk kuar...
    ingat nk stay bilik, kemas2 bilik..
    tp bila hati ni dah memberontak..
    jiwa kacau selepas ape yg berlaku malam sebelum nya..
    blek klik sini klw nk tau The End

    bangun je pagi aku harap aku just mimpi mlm tu
    tp bile aku on fb dan aku tgk..
    die x d dh dlm list friend aku..
    so bukan mimpi mlm tu

    aku terima pe yg berlaku dgn hati yg lapang
    tp aku x kan terima lg die dgn hati yg lapang
    cukup sekali..
    ok aku xnk cite yg sedih2..cz aku x nk hidup aku ni busan
    dan x nk org sekeliling risau..
    aku nk cite hari yg leh wat aku hepi

    Kalau nk kuar ofkos lah kene cari kete sewa..
    tp last minit nye plan kan..
    so terkial2 cari kete..
    xd lansung kete sewa yg available kat ump aritu
    thankz to kwn anis yg sudi bg pinjam kete kat ktorg " Geng si Kecil "
    ktorg dah tuang minyak blk dah..dont worry...hehe

    Kami shopping barang mandi..
    aku borong je kali ni..
    xd list2 lansung dan sifat kendekut aku pada hari tu mmg aku buang jauh2..
    Kami ke EAST COSTMALL..
    beli gadjet2 tuk laptop..
    tau pe yg aku beli???
    aku beli beg sandang..
    cz beg sandang aku dah koyak..

    Masa kat kedai Ruffey
    aku dah survey2 dah kat kedai lain..
    tp mmg xd yg mnarik n harga pon menarik tp hati x tertarik..
    so aku trus je amik beg tu masa sampai kedai tu
    pekerja tu tnye kat aku..
    nk bwk g sekolah ke beg ni?
    ( dlm hati..kecik sgt ke aku ni..ke sekolah?? )
    aku pon jwb..x...nk letak laptop..then die senyum2...

    Kami g makan kat Rasa Emas..
    mmg sedap kat situ
    tp service low..sgt2 low..
    tggi plak tu service charge..+ dengan tax dekat RM 10..
    blom mkan lagi kan dah kene RM 10..
    huhu..tp x pe..hidup ni untuk makan..
    dan makan untuk hidup..

    makan pun terapi tuk hilang stress tu aku lah
    korg aku x tau..wahaha..
    k r ..layan gmbr2 ni..
    bukan untuk di jual ye..
    untuk ditayang je..






    nota kaki : skali skala cuci hati yg hitam ni..aku g dgr lagu nasyid..konsert kat uMP..

    "Siswa Si Tanggang Moden"

    Statement


    Di mana silapnya? Apa salah ibu bapa mereka? Mengapa mereka dibiarkan dan diperlakukan sebegitu rupa? Ibu bapa membesarkan dan menjaga mereka/siswa dr sekecil tapak tangan sehingga menjadi cerdik pandai.. SSiswa cuba menyingkap permasalahan segelintir masyarakat kita termasuk dikalangan Mahasiswa yg LUPA DARATAN, LUPA TANGGUNGJAWAB dan LUPA DIRI siapa mereka.


    Antara komen

    • sesiapa yg dah berjaya dan mempunyai kerja yg cukup mantap.... berkemungkinan akan jd tanggang moden... jika dia terlampau mengejar harta dunia...
    • kita tak boleh nk letakkan kesalahan 100% kpd siswa2 sahaja kerana ada juga segelintir ibu bapa yg bersikap acuh x acuh dan kurang prihatin dlm mnjaga tingkah laku anak2 mereka..lebih mburukkan lg keadaan apabila ibu bapa turut menunjukkan cth ikutan yg tidak baik kpd anak2 mereka sedari kecil..maka anak2 mereka yg telahpun bergelar siswa skrg hilang rasa hormat trhadap ibu bapa dlm dirii mereka..
    • lagi pula pengaruh rakan sebaya serta keadaan sekeliling yg mpengaruhi mbuatkan siswa2 lebih mementingkan rakan2 yg baru dikenali berbanding ibu bapa sendiri terutama kekasih hati mereka sehinggakn mereka sanggup mngetepikan ibu bapa mereka sndiri...
    • org yg ader ilmu bnyk pun jd ank derhaka....ye la.. bila da b'jaya lupe parents...lipe asal usul...harap2 dijauhkn bende2 mcm tu...
    • bnyk puncanye...mmg x dpt d nafikan smkin rmai siswa/i yg lpa diri sdgkan slama ini mrkalah yg brsush pyh mnanggung pmblajarn...lbh2 lg slps brkahwin...yg sdih anak lelaki lbh tkut /sygkan isteri lbh dr ibu sendiri..sdgkn syurga sorg lelaki d kaki ibu...isteri plak konon nk control suami...sbb anggp ibu adlh pnyibuk..sptutnya diorg kna sdr siapa & apa taraf dia d sisi suami, mreka bkn pmimpin kluarga, suami itulah tggaknya...byk dh tgk kes2 gni..
    • da kala nya anak2 perlu di persalahkan dan adkalanya ibu bapa juga harus dipersalahkan.. bergantung dgn satu situasi itu, namun kebnyakan yg berlaku skrg adalah seorang anak yg telah dididik dgn baik dan boleh dikatakan sempurna, diberi pendidikan yang seharusnya, keperluan2 silengkapi sejak kecil.. namun megapa apabila dewasa anak tersebut lupa dgn pengorbanan2 tersebut...? di situ la silapnya seorang anak yg terlalu mengikut kehendak hati termasuk malu magaku ibu bapanya seoarang nelayan... sedangkan duit" NELAYAN TUA" itu la yg telah mambesarkannya dan telah memberi pendidikan yg sewajarnya
    • Salah kedua dua pihak, tapi penyebab utama adalah diri siswa itu sendiri. Nawaitu tidak tepat, kadang kadang kerana ibu bapa yg terlalu sibuk bekerja hingga melupakan anakanak. Walaubagaimanapun, jika ibu bapa sendiri yg mengambil berat tentang mereka, mereka menganggap ibu bapa sibuk akan perihal ibu bapa. Sedangkan ibu bapa cuba memberi tunjuk ajar dan mengambil tahu. Salah perlu diletakkan di bahu siswa itu sendiri, kerana memilih untuk kehidupan sebegitu sehingga melupakan pengorbanan ibu bapa. Anak sebegitu tidak akan sedar selagi tiada yang menyedarkan mereka dan inisiatif diri mereka sendiri.
    • slain tu, byk faktor2 lain...y la, slain drp prasaan malu pd ibu bapa, trpengaruh dgn khidupn org len & persekitaran mereka...mkin byk kes anak2 yg memaki ibu bapa hnya krana x kirim wang k dlm akaun, sdgkn sbnarnya duit 2 dguna utk tjuan lain, bkn utk blaja...nk shopping lbh2 pn tgk & sdr2 la kmampuan diri...mgkin duit 2 x leh brckp, tp sbnarnya kita kna slalu rasional diri kita blik, apa slama nie kita dh tunaikan tggungjwb n amanah yg dberi olh ibu bapa kita???
    • dah tertulis dalam alquran bahwa tanda2 akhir zaman adalah bila anak tak menghormati ibu bapa, bahkan ada yg dijadikan kuli. nauzubillah...kita smua dilahirkan dr rahim ibu, lantas dijaga dgn penuh kasih sayang. ayah pulak membanting tulang untuk memberi sesuap nasik membesarkan anak2..sahabat, kejayaan kita tak kemana kalau tiada restu ayah bonda, tanggungjawab sbg anak diabaikan bahkan diderhakai lagi..tak guna pendidikan yg tinggi, harta bertimbun, wang melimpah kalau jadi anak derhaka..ingatlah bahawa hanya ibubapa yg akan menerima kita dalam keadaan sesuci suci manusia walau kita pulang melutut dihadapan mereka dlm keadaan yg hina..bahagiakan keduanya selagi mereka masih bernafas... subhanallah..
    nota kaki : Ibu bapa..penting dalam hidup aku..jauhkan aku dari menjadi Tanggang Moden Ya Allah....

    Proud to be anak MELAKA

    Feb 27, 2010

    VISITOR to Melaka will be greeted with the slogan, visit Malacca Historical means Visit Malaysia. The slogan is clearly stated in the gate when entering the country in Ayer Keroh Highway-Jalan Tun Razak.

    Is it true that there throughout Malaysia in Malacca? Generally, many tourism products offered to visitors in terms of public facilities, places of visits, shopping centers, hotels, educational institutions, beaches, islands and so forth.

    Malacca is also characterized 1Malaysia, said a group of participants during a visit to Malacca recently. He asserted that the opinion is based on values that are significant points roughly.

    In terms of unity and acceptance, long malacca history proves the existence of different races receive.

    From the age of Chinese and Indian merchants, to Malacca Sultanate era and the colonial period to the next era before and after independence.

    Now, families Baba Nyonya, Portuguese and living in Chitti peaceful atmosphere in the middle of community groups Malay, Chinese and Indians. Value the diversity that clearly has the power to attraction of domestic and foreign tourists visitors.

    KREATIVITI hiasan beca dan keramahan pengayuh beca di Melaka pasti meninggalkan kenangan istimewa buat pelancong

    City of Malacca in the city like a garden, because the slit-gap system of roads and the regular high and modern buildings, points will dipukau beautiful scenery and landscape garden flowers that ditata neat and clean.

    Malacca was crowned the state developed in October has been recognized by the United Educational, Scientific and Cultural Organization United Nations (UNESCO) as World Heritage City.

    A total of 8.9 million tourists visited Malacca in the last year exceeded the target of 7.4 million people, while in 2008 a total of 7.4 million people visited the historic state.

    Malacca is famous for its historical heritage assets period Malacca Malay Sultanate, Portuguese and Dutch which is located around the Lower City.

    There are more than 20 museums including the Museum of Baba and Nyonya Museum Chitti which tells in detail the history of this treasure.

    Visitors can also visit in the Portuguese village of Sawan Sand, Chitti village on Jalan Gajah Berang Kampung Morten and the Malay village in the middle of the city of Malacca.

    Various parks available to other guests visited the zoo, the Taman Mini Malaysia and Asean, Crocodile Park, Taman Rama-Rama, and botanical park Malacca.

    Not forgetting, Kampung Buku Malaysia Melaka, Museum and Gardens Bee Thousand Flowers offers a special experience. All the cumulative locations around Ayer Keroh.

    Other tourism products that should be visited along the river with boats Malacca River Cruise, Taming Sari Tower, Eye On Malaysia, Duck Tour, Water Taxi and Planetarium Complex.

    If some states in Malaysia proud with their coast, Malacca also has a beautiful and clean beaches such as Pantai Puteri Tanjung Bidara and in addition to Pulau Besar.

    Swimming in hot water and Gadek Bemban and waterfalls in the shavings, add more attractions of Malacca. Fans will be able to agropelancongan Alor Gajah and Jasin district to review the product there.


    MUZIUM Samudera di Bandar Hilir paling diingati kerana reka bentuknya adalah berdasarkan replika kapal Flor De La Mar

    Malacca diibaratkan heaven to those who prefer shopping from crafts products until the leading multi-branded goods.

    Visitors can walk from one building to a building to enter the shopping centers such as Fashion City in the Malacca International Trade Center (MITC), Batik House and Dataran Pahlawan Megamall.

    Those who love antiques can visit Jonker Walk. Premises selling crafts there are many in the city center and in special areas and the roadside.

    For those who find a place for dining, Malacca is rich with special spicy and sour food such as ikan bakar.

    In fact, if not perfect visit is not going to field in the Malacca Umbai ikan bakar, Kuala Draper, Serkam and Alai.

    Malacca is also proud of the variety of sports facilities available to the public in places such as world-class International Bowling Center Malacca, Melaka International Sirkit Sports cars and golf courses.

    To make Melaka's premier educational center, the state government to provide various educational facilities from primary to high.Educational facilities are also open to international students.

    .
    WARNA merah bangunan Stadhuys ini menjadi antara ikon kegemaran untuk peluang fotografi.

    Among the institutions that have the best reputation is the Technical University of Malaysia Melaka, Universiti Teknologi Mara (UiTM), Universiti Multimedia, MCET UniKL and Alor Gajah Melaka International Islamic College of Technology.

    Similarly, the Community Colleges, Polytechnics, Kolej Yayasan Melaka, International College of Science and Technology Malacca, Stamford College, International College and College DMDI Risda.

    Malacca excellence that is shared by many tourists, move to offer health tourism facilities that can be acquired in hospitals and private clinics and government of this state.

    Malacca is also emerging in the field of information and communication technology (ICT) equipped with the latest broadband one gigabit per second speed.

    Biotechnology is the field growing as a new revenue generator to Malacca, including the establishment of the Melaka Biotechnology Corporation and the Melaka Biotechnology Institute.

    In an effort to create incentives to attract investors, Malacca also provides industrial areas for investors who want to open a factory in the state.

    If not for recreational tourism, Melaka is also a destination best exhibitions, workshops, seminars and international conventions.

    This is due to the facilities available at MITC, hotels and resorts.Chalet and inap village concept is also provided to visitors to ensure they not only stop, but spend the night in Malacca.





    Satu kampung aku

    aku pernah jumpa arwah..yg tersenyum dlm gmbr tu
    kanan..danial...n kakak die tu..
    danial tu agak nakal..nakal budak2..biase lh..
    Al-fatihah
    tragis kn..

    SEREMBAN, Feb 8 — Polis mengenalpasti enam mangsa sekeluarga yang rentung dalam satu kemalangan di Km252, Lebuh Raya Utara-Selatan berhampiran plaza tol Senawang menghala ke Selatan dekat sini pagi tadi.

    Mereka ialah Pengarah Urusan Fadhilat Herbs Sdn Bhd Suhaimi Ghazali, 41; isterinya Nor Fadilah Senin, 32; serta empat orang anak mereka, Nurul Natashahuda, 11, Mohd Daniel Iskandar, 10, Mohd Hanif Iman, 6, dan Adi Putra, 2.

    Pegawai Turus Trafik negeri ASP Abdul Halil Hamzah berkata mayat kesemua mangsa dituntut keluarga mereka hari ini untuk dibawa ke rumah keluarga di Kampung Bukit Pegoh, Pernu, Melaka dan dijangka dikebumikan hari ini.

    Dalam kejadian pada kira-kira pukul 1.30 pagi itu, keenam-enam mangsa rentung apabila kereta yang mereka naiki terbakar selepas dipercayai terbabas lalu melanggar belakang sebuah treler yang diletakkan di tepi lebuh raya.

    Mayat kesemua mangsa dihantar ke Hospital Tuanku Ja’afar Seremban (HTJS) untuk bedah siasat.

    Anggota bomba bersama tiga jentera dari Balai Bomba dan Penyelamat Seremban 2 dan Senawang hanya dapat mengeluarkan mangsa kira-kira tiga jam kemudian selepas sebuah kren digunakan untuk mengangkat treler bagi mengeluarkan mangsa yang terperosok di dalam kereta yang hangus di bawah treler.

    Sementara itu, bapa saudara Allahyarham Suhaimi, Nowawi Johari, 60, yang ditemui di bilik mayat HTJS berkata beliau mendapat berita itu apabila salah seorang kakitangan Fadhilat Herbs menghubunginya pada kira-kira pukul 11.30 pagi ini.

    “Mereka sekeluarga bertolak dari Melaka untuk bercuti dan berjumpa stokis di Bukit Merah Lake Town Resort, Perak pada Sabtu lepas, dan kemalangan itu berlaku ketika mereka dalam perjalanan pulang ke Melaka.

    “Kemalangan itu sungguh menyayat hati kerana yang meninggal dunia melibatkan Suhaimi, isteri dan kesemua empat orang anak mereka. Kali terakhir saya jumpa arwah Suhaimi Jumaat lepas,” kata beliau.

    Allahyarham Suhaimi adalah pengasas dan pengarah urusan Fadhilat Herbs Sdn Bhd manakala isterinya adalah pengarah kewangan syarikat itu.

    Kilang syarikat itu yang mempunyai 35 orang petugas, terletak di Teluk Mas, Melaka dan telah beroperasi sejak dua tahun lepas.

    Pengurus pentadbiran syarikat itu Siti Aishah Senin, 25, berkata Allahyarham Suhaimi dan isterinya sangat rapat dengan pekerja mereka. — Bernama


    Walaupon terlambat..takziah aku ucapkn.. sekeluarga ni satu kg dengan aku..aku pon x tau cite ni.. msa blk cuti raya cina ritu bru tau. tu pon ayh aku yyg ckp..tu lh..paper tak nak baca..kantoi~~ni pon aku search kat google~

    nota kaki: family aku pon d pengalaman mcm ni..4 sekeluarga terkorban,,oleh itu..berhati-hati di jln raya


    Happy bufday nuffnang!!


    3 TAHUN
    KALAU UMOR KANAK2..
    PANDAI DAH BERJALAN..
    CAKAP SIKIT PON BOLEH DAH KOT..

    HAPPY BUFDAY!!!
    HOPE SEMAKIN MAJU!!
    DAN SEMAKIN MEMBESAR DENGAN SIHAT!! erm..yg ni lain mcm je bunyi nye

    Puduraya bertukar wajah~~

    Feb 26, 2010

    KUALA LUMPUR - Penutupan Hentian Puduraya di sini selama empat bulan untuk proses ubahsuai yang dijangka bermula pada pertengahan Mac ini bakal merubah wajah hentian bas utama di ibu negara itu setelah 34 tahun beroperasi.

    Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin berkata, melalui pengubahsuaian terbaru itu, kawasan menunggu di bahagian bawah Puduraya akan ditambah dengan pendingin hawa dan diperbesarkan tiga kali ganda sementara medan selera dipindahkan ke tingkat atas.

    "Pengubahsuaian ini dijangka siap sebelum Hari Raya Aidilfitri dan bakal memberi lebih keselesaan kepada pengguna tetapi tarikh tepat penutupan itu masih belum dimuktamadkan," katanya kepada pemberita selepas membuat tinjauan di Hentian Puduraya semalam.

    Turut hadir ialah Pengurus Besar Kanan UDA Holdings Berhad, Shytul Shahryn Mohamad Shaari.

    Raja Nong Chik berharap orang ramai dapat memahami sebab-sebab penutupan Hentian Puduraya yang dibuat untuk kebaikan mereka pada masa hadapan.

    Jelasnya, sepanjang tempoh penutupan itu, hentian bas sementara dibina di Jalan Galloway berhampiran Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur dan ia sudah siap untuk digunakan oleh para penumpang bas ekspres bagi destinasi ke selatan manakala Hentian Duta akan digunakan untuk bas-bas yang mengendalikan perkhidmatan perjalanan ke utara.


    The End

    It was a 3 month ..
    and then it just happend like this ..
    i cant accept the way your handle the problem ..
    3 month like nothing to you ..
    It just go like nothing happend ..
    U leave like nothing happend ..



    nota kaki : Aku xsangka mudah mcm tu je..sakit..tp biarlah..

    Kelakar ke ni

    yiii...haaaaa..mana mau lari hah??~~~


    x mustahil perkara ini berlaku

    OOOOoooooooo~~


    nota kaki : speechless....

    Akibat terlalu bz

    Feb 25, 2010
    salam..sudah beberapa hari aku x update blog..( hasil karya aku ) cz sibuk dengan assigmnet yang sepatutnya dilakukan semasa cuti raya cina. dua assigmnt yg byk keje di samping dengan latihan2 tutorial..nak menaip kat blog pon x sempat.. yang sempat hanya copy cite dari mana2 n paste je. So entry aku kali ni xd lah gambar. Malas nk edit..penat pon hilang lg.

    Terlalu byk yg berlaku pada minggu ni. Semua nya memnatkan saraf2 pinggang kerana duduk di kusi lama sgt..saraf2 mata cz kene berjaga sampai 3-4 pagi. Pergi kelas mata sorg2 budak2 kelas aku dah mcm zombi~~ ( merah menyala..haha..tipu ) khas gak budak2 kejuruteraan awam tahun 2.. kita dah berjaya siapkan assigment last minute kita x gitu?

    Adalah sedikit ketidak puasan hati bila kerja yg sepatutnya buat bersama ahli kumpulan ade yg ambil sambil lewa..( pada yg terasa aku dah x rase pape dah..smlm je benggang2 sikit..wahaha)
    Biase lah dalam kumpulan dah ramai2..btul x ?perkara ni mesti berlaku punye..bukan je dalam group aku rase huhu..

    Dalam sibuk2 pon ade gak yg membuat aksi dan mengeluarkan statement.. statement yg paling aku ingat rumate aku nye statement.. anis said " aku nak tukar kos lah..jadi budak awam ". Sian anis..die d wat printer servicer. So nk print pape print kat die lah. Ktorg plak bile nk print ade je yg x cukup lah tertinggal lah.. so secara x lansung anis pon kene berjaga sama ngan kita org. Tapi x pe anis..duit masukk...heheh

    Antara aksi yang berlaku..dah penat2 otak pon agak slow..seseorang ni ... nk g kelas.. ok pakai skaf..kebetulan ade skaf lagi kat tas meja..amik n nk sarung..pastu tersenyum2..wahaaha..nk pakai skaf bpe lapis ni..hehehe..pas tu dah siap pakai skaf pakai jaket..pe hal lah..jaket dah pakai tudung xpakai..bukak balik jaket..sgt letih kot smpai jadi macam ni..heheh

    Ade gak aksi2..mengamuk sambil gelak2..hehe..dikalangan rumate aku lah..mase tu aku xd kat bilik cz ade kelas malam tu..yg tinggal 3 org romate aku..ntah pe anis buat die kene budus dengan sorg rumate aku ( nama dirahsiakan..haha) dan kene marah dengan rumate aku lagi sorg ( yg ni pon dirhsiakan..hehe ) dua org ni mmg tengah emo ditambah dgn bendera merah yg berkibar..tension keje byk..tp dorg marah n gaduh gelak2 lah..( mcm mana tu? ..hampir nak gile lah tu kan )

    Dalam kelas pon ade gak sorg mmber aku ni..terlebih assigmnt sampai cakAP n perlakuan ppon x btul..heheh..tul x fifi? oPss..terlepas susdah..hehehe..

    Malam ni confirm semua akan meng Qada tidur masing2 atau pon melepaskan tension diluar bandar..have fun tp jgn lupe still d keje menannti..ni kire rehat sebentar bersama kit kat..hehe


    nota kaki : En Hati pon x smpat aku nk tnye perkabaran nya..die pon bz kot~~

    Anda salah berfesyen?


    Hakikatnya ada lagi segelintir selebriti masih mencari identiti demi menjaja status di gelanggang seni. Lalu tidak hairanlah wujud istilah jenayah fesyen kerana kesedaran bergaya pada acara-acara rasmi hiburan dan berada di tempat awam masih belum menjangkau paras teratas.

    Bukan hanya berlaku di Malaysia, sindrom artis buta fesyen juga menghantui industri seni antarabangsa. Ramai selebriti sama ada dari kelas pertama atau sebaliknya, tidak terkecuali menerima tempias jelik berfesyen.

    Permaidani merah selalunya menjadi medan artis dikritik dengan fesyen mengarut gara-gara menyarungkan busana eksperimen pereka-pereka fesyen sama ada baru hendak bertatih atau berpengalaman.

    Kalau tak mula dari sekarang..bila lagi?

    Feb 24, 2010
    USAH terlalu boros dalam berbelanja, pastikan anda menyimpan pendapatan anda.

    KAD kredit akan membuatkan anda menjadi penanggung hutang lebih buruk jika tidak bijak menggunakannya.

    JIKA remaja menabung syiling sebanyak 50 sen sehari selama lima tahun anda akan mengumpulkan wang sebanyak RM912.


    WANG adalah pasport untuk kehidupan yang lebih mudah dan selesa. Menguruskan wang ketika remaja adalah perlu. Ini kerana, ia bakal memberikan pulangan yang banyak ketika anda berusia kelak.

    1. Uruskan wang

    Mungkin ada remaja yang berpendapat, menguruskan wang semasa muda adalah tidak perlu. Bagi mereka ia terlalu awal untuk merancang kewangan kecuali jika mereka sudah bekerja.

    Namun begitu, jika anda bersikap demikian ia hanya merugikan diri sendiri. Menabunglah daripada sekarang. Sebagai contoh, jika anda menabung 50 sen sehari, maka untuk tempoh lima tahun akan datang anda akan meperoleh wang sebanyak RM912.

    2. Berbelanjalah dengan baik

    Jangan berbelanja mengikut nafsu. Jika anda selalu diajak rakan untuk membeli-belah. Apa kata kadangkala anda menolak pelawaan rakan secara baik atau berikan sahaja alasan munasabah supaya tidak mengikut mereka berbelanja. Cuba menahan diri daripada godaan barang. Ada sesetengah remaja yang pantang melihat barang yang disukai, pasti akan dibelinya barang tersebut.

    3. Faham tentang modal dan pendapatan

    Salah satu konsep wang yang paling penting untuk anda tahu adalah memahami perbezaan antara modal dan pendapatan. Modal adalah berupa wang, hartanah, saham atau pelaburan lain yang menghasilkan pendapatan bagi sesiapa sahaja yang memilikinya.

    4. Risiko kad kredit

    Kad kredit adalah cara yang mahal untuk meminjam wang. Anda akan menghadapi risiko besar apabila membayar wang kad kredit nanti. Jika anda ingin berbelanja tetapi tidak mempunyai wang tunai, memadai sahaja jika menggunakan kad debit bank. Anda tidak perlu membayar hutang tetapi hanya menolak wang perbelanjaan tersebut daripada bank simpanan anda.

    5. Elak daripada meminjam bank

    Jika meminjam, anda seolah-olah membebankan kewangan pada masa hadapan. Sebagai contoh, jika anda meminjam wang RM10,000 daripada bank. Walaupun anda membayar balik pinjaman dengan menolak wang gaji pada setiap bulan tetapi anda tetap dikenakan faedah yang banyak.


    nota kaki : Aku pon dah start dah mnyimpan tuk hari2 akan datang

    Cinta anda bagaimana?

    Feb 23, 2010
    Adakah cinta anda macam ini

    iklan celcom- segalanya ditangan anda

    iklan dg - ku bersamamu

    iklan McD - i'm lovin it!!

    iklan kfc - sehingga menjilat jari

    Kedai 7E - 24 hours je...

    nota kaki : aku punye aku rase...segalanya ditangan anda

    Watak cartoon yang anda jadi



    knp aku nk jadi patrick??
    knp?knp?
    cz die warna pink? tidak sama skali..wahaha

    Patrick
    seorang yg lurus
    kelakar
    innocent
    dungu
    kawan yg setia
    bodoh2..

    walaupon watak die agak banyak sift2 negatif..
    tp bg aku die agak unik..hahah
    xyah nk pikir yg complicated..huhuhu

    anda plak macam mana?
    watak kartoon ape yg anda ingin jadi???

    nota kaki : Sekadar hiburan..aku still tengok kartoon beb..wahaha

    Cuti midsem + CNY part 1

    Feb 22, 2010
    Salam..
    seperti yang telah dijanjikan semalam
    aku nk story sikit lah cuti aku yg singkat sempena CNY aritu
    total cuti 9 hari..

    2hari aku bercuti di Klang
    yg ni nnt aku cite pada next entry..
    cz 2 hari ni lebih menarik dari 7 hari aku bercuti kat melaka
    kenapa aku cakap macam ni?
    tak bahagia ke aku bercuti di kg halaman bersama keluarga tercinta??

    Mana x bahagia nya..
    7 hari cuti kat Melaka aku demam..
    terbaring je kat umah..
    sampai ayah popn kate.. " org balik kg berjalan2 g umah mmber ke g shopping ke.. tp kakak tido je.."

    aku tido je bukan x bersebab ye..
    pas makan ubat je terus macam kelopak mata aku kene hempap dengan konkrit..
    tido lah ape lagi..
    bangun berpeluh2..cz cuaca kat melaka nampak je redup..
    tp terasa haba membahang..
    aku rase cuaca kat melaka n pahang lebih kurg sama je..

    ubat pon dah abis dah aku makan
    tp demam x baik2..
    sok ingat nk g topup ubat kat klinik U plak
    nk jimat punye pasal kan..huhuh

    tp malam sebelum balik UMP
    family aku still bwk berjalan..
    siap shopping lagi..huhuhu
    tp makanan semua dikawal rapi
    no icecream no ice..huhu..sabar je lah
    yg penting aku nk sihat cepat..huhu


    nota kaki : Musim demam agaknya sekarang ni..cz cuaca x mnntu~~

    Kaya dengan penyakit

    WAJAH Raja Tut yang dibina semula menggunakan mesin pengimbas CT oleh sekumpulan saintis pada 2005
    .
    AHLI arkeologi Mesir terkenal, Zahi Hawass berpengalaman selama lebih dua dekad dalam bidang kajian cari gali, sejarah dan budaya Mesir.
    RAJA Tut menghadapi masalah kaki bengkok.


    • Raja Tut terpaksa berdiri menggunakan tongkat kerana kakinya bengkok manakala bibirnya didapati sumbing.
    • Dia sebenarnya mati akibat penyakit malaria yang telah melumpuhkan sistem imunisasi tubuhnya.
    • Menjadi firaun ketika berusia 10 tahun
    • Sempat memerintah selama sembilan tahun sebelum meninggal dunia pada usia 19 tahun.
    • Sesetengah penyakit Raja Tut termasuk penyakit tulang terjadi akibat perkahwinan sumbang mahram.

    nota kaki : Hidup org yg tidak mndapat keredhaan Allah..begini lah agaknya kan..

    Putus cinta?


    Berapa lama agaknya kalau anda
    untuk melupakan si dia
    untuk membuat cinta baru?
    1bulan?
    1tahun?

    nota kaki : aku rase kalau aku maybe amik masa yang lama..

    Kembali setelah

    Feb 21, 2010
    salam..
    waduh2..terus jatuh aku nye traffic blog..
    jatuh bertangga2..wahaha
    aku baru je sampai UMP tercinta..
    tercinta ke?
    ye lah kot..hahaha

    k..nk rehat jap..
    mlm2 sikit..aku story pasal percutian aku yg singkat..huhu
    wasalam