• About
  • Parent Page
  • Archives
  • Uncategorized
  • Di sebalik status open relationship

    Jan 23, 2011
    Menurut pemerhatian saya, ramai antara kita yang meletakkan Open Relationship sebagai status tapi berapa ramai yang tahu maksud sebenar status itu?


    Dipetik daripada wikipedia

    An open relationship is a relationship in which the people involved agree that they want to be together, but in which romantic or sexual relationships with additional people are accepted, permitted or tolerated.

    yang bermaksud:

    Open Relationship ialah sebuah hubungan di mana mereka yang terlibat setuju yang mereka mahu bersama, tapi di mana hubungan romantis dan seksual dengan kehadiran orang lain diterima, dibenarkan dan ditoleransi.


    Maka dalam erti kata lain, orang yang meletakkan Open Relationship sebagai status mereka tidak kisah melakukan hubungan seksual dengan sesiapa pun, maka amat menyedihkan apabila umat Islam sendiri menggunakan status ini.

    p/s: Sila sebarkan agar orang bukan Islam yang faham maksud sebalik Open Relationship tidak memandang remeh pada umat Islam.

    Harap Maklum.


    Kredit to Miss azyie

    26 Mereka yg baik:

    1. Aki said...:

      haha,..org yg stau mksud tuh patut x guna, laen la kalau drg tuh mmg cmtuh kn?

    1. che'ila said...:

      oh betulke...?tatau pun selama ni..
      thanks for sharing.

      tp saya tak pernah buat status camtu..asyik single je memanjang.

    1. Encik MamaT said...:

      ooo.. mcm tu.. mungkin ramai yang tak tau ni.. hehe

    1. HaNTwO said...:

      baik takyah letak pape lagi senang heheh..

    1. mijae said...:

      i'm single but it's complicated wahahahaha

    1. si pendek dan moody said...:

      oh camtu kee , nasib baik takpena buat , paling tidak pun divorced. ngahahaha

    1. mohd sasuke said...:

      oo camtu erk..hmm macam2..trimas share info

    1. syafiQakarim said...:

      oh.selama ni tengok dkt fb ada org2 buat
      an open relationship.ingat kan yg dia jenis
      bisex.haha ;p
      rupanya mcm tu.bru tahu.nsb i single yu ;p

    1. eszol said...:

      dlm Islam pon ade ckp jgn bkak aib atau jadi jahil,malu!

      cuba pikir

      itu wikipedia manusia lain yg define

      sume org taw wikipedia itu manusia lain yang sumbangkan info nye

      and lagi satu

      yg penting niat itu

      klau ltak status camtu bermaksud dia akan have sex dgn pasangan die tu ke?

      semua nye terpulang kepada pengertian atau definition masing2

      sila paham ye

    1. kakngah said...:

      ops!
      bahay maksudnya..
      setakat ini, aku masih belum punya FB lg.. :)

    1. Muhd Fadil said...:

      saya taruk single je..hehe

    1. farah booboo said...: This comment has been removed by the author.
    1. caliph shuriken said...:

      fb x suka2 kuar option cmtu.. semua ada reason.. jgn silap pilih settings status sdah...

    1. mzhany said...:

      kena hati2 r nak set status tuh kan...

    1. geram said...:

      nice information!! thx..

    1. Fantastic Ajane said...:

      ooo baru tau maksudnya mcm tu la..:) heheh nasib abik x pernah pula letak status open relationship.. sapa yg suka2 buat hubungan seksual kn..heheh

    1. encHIx laNDax said...:

      ikut jugak pemikiran dan penerimaan orang.. =) tak semstinya tu maksud dia kan? ok..landax salah =(

      http://www.dunialandax.com/

    1. AkuMuzikFilem said...:

      aku ingat open relationship ni lesbigay, open kepada semua jenis orientasi sex. hakhak. (sarkastik kepada yang suka wat open re;lationship membabi buta. hahaha)

    1. kyo_9 said...:

      Alhamdulillah, status relationship saya masih x berubah sejak kali pertama saya membuka akaun facebook.. Jika ditakdirkan akan berubah, saya berdoa agar perubahan tersebut adalah seperti dibawah:

      single ---> double

      wakakaka~

    1. perondajaketbiru74 said...:

      terpengaruh l sgt ngn pengaruh barat

    1. Rafidah Farhana said...:

      terima kasih atas peringatan :)

    1. Momok Nadim said...:

      yerp..already consent about this issue...nice 1 beb.. keep on writing..:) ermm.ramai yang tak paham maksud open relationship tu..:)

    1. Fathiah Hamim said...:

      hmm orang kita bila buat status tuh kononnya nak tunjuk sporting. padahal...

    1. Norashiqin Kamaruzaman said...:

      wahhhhhhhhhh yeke??? BL bawu tawu kot......thanx eyk nia ~.~

    1. naqiah said...:

      open relationship is mean.. korang couple.. tp kuar ngn kwn2 xpe.. cm tu la.. bukan mengenai seks semata2.. hehehe.. :P pndangan je